Tip's van mama

Tip’s van mama | Toekomstige vader’s bij de bevalling

Lieve (toekomstige) papa’s, wisten jullie dat jullie een enorm belangrijke rol hebben tijdens de bevalling? Wij denken dat dit nog wel eens een onderschat dingetje die bij de mannen. Jullie rol is niet alleen het hoofd cool houden van je vrouw met een vochtig washandje of de navelstreng door knippen. Nee lieve (toekomstige) papa’s jullie rol is veel groter! Jullie zijn echt van onschatbare waarden tijdens de bevalling. Wij delen wat tips en trucs voor jullie om die bevalling misschien wat makkelijker door te komen. Want ja, wij weten gerust wel dat het voor jullie ook allemaal onwijs spannend is!

Bereid je serieus voor

Een goed begin is het halve werk. Er is genoeg te vinden op het internet of in boeken over de bevalling en wat er precies gaat gebeuren. Lees je in, zoek naar antwoorden als je vragen hebt. Zo kom je minder snel voor een verassing te staan. Naast dat je informatie gaat inwinnen, is het ook belangrijk met je vrouw te praten. Zorg dat je op de hoogte bent van haar/jullie wensen. Maak een geboorteplan samen en laat haar dit niet alleen doen. Zo zorg je ervoor dat het jullie bevalling word.  

Accepteer het gevoel van onmacht.

Het is natuurlijk ook lastig, je voelt niet wat je vrouw door maakt, je staat daar maar en kan alleen maar kijken en hopen dat je kan voldoen aan haar wensen. Dat je er voldoende bent en op het juiste moment haar hand vast weet te houden. Probeer er bij te blijven, ga voor je vrouw staan en stuur de mensen weg waarbij zij zich niet prettig voelt en kruip vooral niet weg in een hoekje. Accepteer dat je je soms machteloos voelt maar door er met je koppie bij te blijven steun je haar enorm.

Jij hebt de regie 

De verloskundige, de gynaecoloog, de verpleegkundige, alle zorgverleners die voorbij (kunnen) komen tijdens de bevalling staan eigenlijk in dienst van jullie. Het komt voor dat je vrouw niet meer goed kan aangeven wat jullie wensen zijn en daarom moet jij dat doen. Komen we weer terug bij die voorbereiding maar echt, als jij op de hoogte bent van jullie wensen ben jij ook in staat de regie te houden. Uiteraard zal de zorgverlener soms keuzes moeten maken omdat de gezondheid van moeder en of kind op het spel staat maar weet dat ook dan jij bepaald of deze ingreep wel of niet gedaan word. Tenzij het om leven of dood gaat natuurlijk maar gaat het om kleinere ingrepen als bijvoorbeeld een katheter  en weet jij niet zeker wat zij hierin wil, mag jij best even de ruimte pakken dit te overleggen met je vrouw.

Trek een grens 

Voelt iets niet goed, een handeling van een zorgverlener, een stagiair die erbij is het kan van alles zijn geef dit aan. Voelt jou vrouw d’r eigen niet op haar gemak bij iemand zorg dan dat deze persoon de ruimte verlaat. Jij bewaakt haar grenzen.

Schaam je niet 

Tijdens een bevalling valt alle schaamte weg bij een vrouw. Zij moet kei en kei hard werken om jullie wonder op de wereld te zetten. Heeft zij het warm en wil zij haar kleren uit, trek deze dan voor haar uit. Wil ze dat jij mee gaat puffen op de melodie van een kinderliedje dan doe je dit. Alles is geoorloofd en niets is raar. Die zorgverleners die erbij zijn hebben allemaal al eerder een bevalling mee gemaakt en kijken dus nergens meer raar van op.

Als je niet wil kijken, kijk dan ook niet 

Ik hoor vaak dat mannen het moment dat de kleine ter wereld komt heel spannend vinden. “Ja, en toen moest ik kijken” Euh nee mannen! Voel je niet verplicht! Soms wil je iets gewoon niet zien omdat je het bijvoorbeeld eng vind, je kan misschien wat minder goed tegen bloed want ja, een bloederige bedoeling is het wel. Vind jij het wel interessant en mooi om je kleintje geboren te zien worden aarzel dan ook gewoon niet en kijk mee. Je mag zelfs als de bevalling helemaal goed verloopt je kindje zelf ter wereld helpen. Wil je dit, geef dit dan ook optijd en duidelijk aan bij de zorgverlener. Wees niet bang dat je dit niet kan want de zorgverlener zal je helpen en aanwijzingen geven. Super bijzonder hoor, dan ben jij de persoon die je kleine spruit als aller eerste vast heeft het hechtingsproces is dan direct gestart! Maar nogmaals voel je NOOIT verplicht, je bent geen slechte vader als je dat stukje niet wil zien en lekker veilig naast het hoofd van je vrouw blijft.

 

Lieve (toekomstige) papa’s de bevalling is jullie aller eerste grote verantwoordelijkheid als vader. Vertrouw op je vrouw. Zij weet precies was ze voelt en of iets goed gaat of niet. Zorg dat je er voor haar bent, blijf contact met haar maken en zorg ervoor dat je hoort wat zij aangeeft. JULLIE eerste grote verantwoordelijkheid als ouder, zorg dat je een team bent! 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Comment

  • Reply David

    Er is zelfs een cursus voor a.s. vaders: http://www.vadercursus.nl

    juni 30, 2017 at 9:30 pm
  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: