Bordspellen Spelletje

Keezen

Voeg mens erger je niet en pesten samen en je hebt het spel Keezen. Een spel dat je kan spelen met minimaal 2 spelers en max 8. Eigenlijk vind ik minimaal 4 want in teams spelen maakt het spel net wat leuker! Een spel met een heerlijk pest gehalte waarbij een goede samenwerking wel leuk meegenomen is. Voor ons is dit het spel dat wij spelen op een gezellige zaterdag avond met vrienden! Afhankelijk van het aantal spelers heb je een spelbord nodig.  Iedere speler heeft 4 gekleurde startvakjes en 1 gekleurde startpositie zoals je die kent van mens erger je niet. Als je dit spel alleen speel dan heb je gewonnen zodra jouw vier pionnen in de vier thuisvakjes staan. Maar speel je het samen moet je teamgenoot verder helpen en ervoor zorgen dat jullie beide zo snel mogelijk in de thuisvakjes komen te staan!

Teamgenoten moeten tegenover elkaar zitten en als eerste moet je altijd je eigen pionnen in het thuisvak spelen. Daarna kan je met de kaarten die je nog in de hand hebt je teamgenoot helpen op de pionnen in het thuisvak te krijgen.

Wanneer de kaarten aan iedere speler gedeeld zijn, gooit de speler links van de deler een kaart uit de hand en voert de daarbij behorende actie uit.

Kaarten en acties:

 

  • Aas: een pion uit het startvak op de eigen startpositie op het bord zetten of een pion één plaats vooruit zetten.
  • Heer: een pion uit een startvak op de eigen startpositie op het het bord zetten.
  • Vrouw: een pion twaalf plaatsen vooruit zetten.
  • Boer: een eigen pion met een pion van een andere speler (een teamgenoot of een tegenstander) omruilen. Let op: dit mag niet als de pion van de andere speler op de eigen startpositie of in het eigen thuishonk (van zijn kleur) staat.
  • Zeven: een óf twee pionnen moeten in totaal zeven vakjes vooruit gezet worden. Let op: Splitsen mag, maar is niet verplicht.
  • Vier: een pion moet vier vakjes achteruit gezet worden. Let op: het is niet toegestaan de pion achteruit in het eigen thuisvak te plaatsen. Wel is het toegestaan de eigen pion over of vanuit de eigen startpositie vier stappen terug te zetten, mits er geen eigen pion op de startpositie staat.
  • Alle overige kaarten: een pion moet het aantal vakjes dat op de kaart staat vooruit gezet worden.

Daarna mag de volgende speler een kaart op gooien en zo ga je door totdat alle kaarten gespeeld zijn.  Je mag zelf kiezen welke kaart je speelt maar om te kunnen starten heeft de speler wel altijd eerst een Aas of een Heer nodig.

De pionnen mogen tegelijkertijd op het bord staan maar niet op dezelfde plaats. Net als met Mens erger je niet wordt een pion geslagen als de andere pion (ook een eigen) op precies hetzelfde vakje terecht komt. De geslagen pion moet dan terug in zijn startvak en kan alleen met een Aas of een heer weer in het veld komen. Zo kan je je tegenstander lekker irriteren.

Nog een leuk pestelement in dit spel is dat wanneer een pion op de eigen startpositie is het een blokkade vormt voor alle andere pionnen. Super hinderlijk natuurlijk voor je tegenstander want die kan je op dat moment niet inhalen. Maar let op! Jou eigen pionnen kunnen hier dus ook niet doorheen. In het Thuisvak is de pion altijd veilig.

Zoals je leest een spel met verschillende leuke elementen. Gezellig om te doen op een zondag middag met de kinderen of op een zaterdag avond met vrienden. Hier is het in elk geval altijd dolle pret wanneer we hem tevoorschijn toveren!

Have fun! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: