Feestdagen Kerst

Waarom cadeautjes onder de boom eigenlijk helemaal niet zo leuk zijn

Vooral in die heerlijke cliche films komen ze continu voorbij. Die gigantische kerstbomen met gigantisch veel cadeautjes onder de boom! Vinden jullie dat er ook altijd zo ontzettend gezellig uit zien? Inmiddels is het ook in Nederland normaal geworden om cadeautjes onder de boom te leggen. Fijn voor de winkeliers die hier slim op inspelen en al die prachtige december aanbiedingen nog even door trekken, pijnlijk voor onze portemonnee. Dit, is overigens niet de rede van onze titel. 

Met de deur in huis vallen

Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Cadeautjes onder die boom zijn eigenlijk helemaal niet leuk omdat ze enorm veel stress opleveren. Met Sinterklaas is het al spannend. Kinderen weten dat zij cadeautjes krijgen want zeg nou zelf, is er ooit een kind niet lief geweest en echt meegenomen in die zak naar Spanje? Nee.  Maar de cadeautjes zijn niet zichtbaar. Tot 5 december (of wanneer je pakjes avond ook viert) kan je (ook als kind) nog doen als of ze er niet zijn. Ze even vergeten. Maar wat doen wij volwassenen met kerst? We leggen de meest prachtig ingepakte cadeautjes onder de boom, al dagen van te voren en er komen er steeds meer en meer bij.

Ik als volwassene raak altijd al een beetje in paniek als ik ineens een cadeautje bij ons onder de boom zie verschijnen. Want hey! Dat heb ik niet zelf gekocht! Wat zal er in zitten? Ik ben dan altijd geneigd om te gaan voelen, want misschien kon ik het wel raden. Vreselijk vind ik het om (soms) weken al naar dat cadeautje onder die boom te moeten staren en er niks mee te mogen doen.

Als ik als volwassene hier al last van heb… en ja! Ik weet dat ik extreem nieuwsgierig ben maar dat is dat kleine meisje dat er in mij schuilt. Cadeautjes zijn leuk! Die wil je uitpakken! Je wil verrast worden!

Met kriebels in mijn buik kijk ik er naar.

Voor kinderen is dit niet heel anders.

Stel je eens voor. Je zet je kinderen aan tafel met een pot snoep. De opdracht is dat zij vooral niet aan de snoepjes mogen zitten. Jij loopt de kamer uit en als je terug komt verwacht je dat alle snoepjes er nog liggen. Wat gebeurd er met je kinderen? Ze wiebelen op de stoel, staren er naar en raken met zichzelf in conflict. Wel doen, niet doen, wel doen, niet doen. Jezelf beheersen is vreselijk moeilijk! Want wat hebben ze een trek in die snoepjes!!!

En misschien herken je het ook wel van jezelf als je jezelf weer eens voorneemt een week niet te snoepen. Juist dan heb je trek in die snoepjes! Omdat je jezelf een verbod opgelegd heb.

Die cadeautjes leg je vaak al (soms) weken of dagen voor de kerst onder de boom. Omdat het er zo gezellig uit ziet, omdat dit het plaatje is dat wij hebben bij een kerstboom dankzij al die films waarmee we om de oren gegooid worden zo rond de feestdagen of om wat voor rede dan ok. De kinderen zien de cadeautjes, ze zien er vaak namen op staan, oh mijn naam! Spannend! Ze zien dat er cadeautjes bij komen, ze zien dat een ander een groter cadeautje heeft of misschien wel al eentje meer echt kinderen zien alles! En ze mogen er niet aankomen. Oef…..

Wat levert dit op? Stress!

Want wat is het moeilijk om ergens vanaf te blijven dat je heel graag wil hebben (de pot met snoep)

Stress veroorzaakt vaak een vol hoofd. Kinderen raken gespannen, slapen slechter. Vaak zie je in de decembermaand ook bij kinderen een terugval als het gaat om bijvoorbeeld zindelijkheid in de nacht of overdag. Dit veroorzaakt allemaal nog meer stress. Want papa en mama reageren op de vermoeidheid en het gedrag wat hierbij komt kijken, papa en mama spreken hun teleurstelling uit als je een ongelukje gehad hebt allemaal negatieve aandacht die je eigenlijk helemaal niet wil Want als iets belangrijk is, is het dat je papa en mama trots op je zijn.

En daarom, daarom vinden wij de cadeautjes onder de boom eigenlijk helemaal niet leuk. Want wij gunnen zo hun rust. Wij gunnen kinderen dat zij goed in hun vel zitten, niet om hun tenen hoeven te lopen en gewoon lekker kunnen slapen.

Dus de gouden tip: Als je graag cadeautjes geeft met kerst. Kies ervoor de cadeautjes op de dag zelf onder de boom te leggen en niet al weken van te voren. Hoe korter de periode van verlangen hoe beter!

Je hebt echt een stuk vrolijkere kinderen in huis.

 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Comment

 • Reply Natasja

  Er zit absoluut een kern van waarheid in je verhaal. Ook absoluut herkenbaar als ik naar mezelf kijk vroeger. Echter toen wij nog Sinterklaas geloofde, kregen we nooit cadeaus met kerst. Pas toen we niet meer geloofde. En inderdaad, ik probeerde ook al te raden wat er in zat.
  Nog een oplossing zou kunnen zijn om legen dozen in te pakken en die onder de boom te leggen. En dan inderdaad op de dag zelf de echte cadeaus.
  Ikzelf vond het anders altijd zo kaal kijken als dan na 25 december de cadeaus weg waren hahaha!

  december 10, 2017 at 9:44 am
 • Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: