Feestdagen Sinterklaas

Sinterklaas, een feest vol verwachtingen.

Lieve papa en mama, 

Vorige week was ik was druk, ik vond het spannend om langs de deuren te gaan en een liedje te zingen voor vreemde mensen maar hey, ik kreeg er een snoepje voor, iets waar ik gek op ben dus hier zag ik de lol wel van in. Toen we thuis kwamen kreeg ik mijn eigen bakje snoepjes en mocht ik meer snoepen dan normaal, het was een feestje! 

Toen ik maandag weer op school kwam toen hadden we het even kort over de snoepjes die we opgehaald hadden  maar al snel gingen we over op een ander onderwerp, Sinterklaas! 

Ik zag de pepernoten al een tijdje in de winkel liggen als ik met jullie mee ging boodschappen doen maar nu vertelde juf dat het echt heel dichtbij was. Sinterklaas zou weer naar Nederland komen en voor alle lieve kindjes een cadeautje meenemen.

Direct ging er van alles door mijn hoofd. Was ik wel lief geweest dit jaar? Had de spiekpiet gezien dat ik koekjes uit de trommel gepikt had? Dat ik mijn zusje een keer een duw gegeven had? Vonden papa en mama mij lief genoeg en hebben ze dit aan Sinterklaas verteld? Heb ik goed genoeg naar juf geluisterd? Jeetje, een heel jaar lief doen is eigenlijk best wel heel erg moeilijk! Wat nou als Sinterklaas deze dingen allemaal gehoord of gezien heeft? Krijg ik dan geen cadeautje? 

Mijn hoofd zat vol. Toen ik thuis kwam keken we gezellig samen op de bank naar het Sinterklaas Journaal. Er was storm op zee! Sinterklaas was niet bereikbaar, er waren vreemde mannen op de boot. Zou Sinterklaas het wel redden? Oh jeetje! Zouden mijn cadeautjes nog wel op de boot liggen of zouden deze ook ergens anders aanspoelen? Als ze dan aanspoelen, zou mijn naam dan nog wel leesbaar zijn? 

HELP!

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. Het was koud en nat buiten maar jullie wilde mij een plezier doen en namen mij mee naar de kade. Daar was het heel druk, veel andere kinderen die allemaal ook Sinterklaas een handje wilde geven. Ik stond daar, papa had mijn hand vast en ik hoopte dat Piet langs zou komen met een handje pepernoten en dat ik mijn tekening aan Sinterklaas kon geven zodat hij kon zien hoe goed ik geoefend heb op het tekenen van poppetjes. Helaas het was zo druk, Sinterklaas had geen tijd om mij een handje te geven. Even was ik verdrietig maar mama vertelde mij dat alles goed zou komen. Ik mocht mijn tekening in mijn schoen doen die ik voor het slapen gaan mocht zetten. 

Weet iets spannends! Want morgen zou ik weten of ik lief genoeg geweest was. Ik zette mijn schoen, zong een liedje en ging naar bed. Oh jee! Zou Piet nu in ons huisje komen? Zou hij de weg wel weten? Piet in ons huis? Ik vind dat eigenlijk best wel een beetje eng! Hoor ik nou het paard van Sinterklaas? Oh nee, het was mama maar die naar beneden liep. Gelukkig ik kan slapen……..

Prikkels prikkels en hoge verwachtingen

Wat wij eigenlijk willen duidelijk maken met deze blog is een stukje verwachtingen. Ik heb mij verbaast de afgelopen week over hoe vaak ik om mij heen hoorde dat ouders Sinterklaas gebruiken tegen hun kinderen. In 1 van de meeste bekende liedjes hoor je ook “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe” Dit liedje, ik vind het helemaal niet leuk.

Want ik denk dat het stukje dat wij hierboven schetsen misschien 1/10 is van wat er in het hoofd van onze kinderen en ja, ook die van jou rond spookt. Sinterklaas is een spannende tijd, is het dan realistisch dat wij ook nog eens van hen verwachten de ze zich perfect gedragen? Zouden we zo een geweldig feest als dit moeten gebruiken om onze kinderen terug te krijgen op het rechte pad? Ons antwoord, NEE.

We weten allemaal dat deze periode vreselijk spannend is voor kinderen. Vaak weten kinderen niet wat hen te wachten staat en hoewel de meeste ouders inmiddels prachtige kalenders gebruiken of andere attributen om dit geweldige kinderfeest zo voorspelbaar mogelijk te maken komt er gewoon echt nog een heleboel meer bij kijken.

Dagen lopen anders dan normaal, op iedere hoek van de straat kan je een Piet tegen komen. Piet die toch wel een beetje spannend is want hij kent immers Sinterklaas. Ook als je het verdienen van cadeautjes element weg laat blijft het een feest vol spanning.

Wij ouders vinden het al druk, alle cadeautjes die we moeten kopen, alle feestjes die we af moeten lopen….

Daarom willen wij jullie vragen, is het realistisch? Is het haalbaar voor je kleintje om in deze drukke dagen zichzelf te zijn? Te luisteren en direct te reageren als jij hem wat vraagt of moeten we juist in deze dagen wat meer geduld opbrengen voor onze ukkies?

 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: