Feestdagen Sinterklaas

Mama’s tips | Met deze afspraken is pakjesavond zeker een succes!

Pakjesavond. Vroeger vierde wij dit gewoon thuis met het gezin. Tegenwoordig is dit een familie aangelegenheid geworden en is de groep dus ook wat groter. Meer mensen betekend ook meer wensen en daarom kan het soms nog best ingewikkeld zijn om een pakjesavond te vieren waar iedereen blij van word. Daarom delen wij vandaag een aantal tips om ervoor te zorgen dat je een pakjesavond hebt zonder gedoe.

Spreek van te voren af hoeveel cadeautjes iedereen meeneemt. Zo voorkom je dat er iemand is met 10 cadeautjes en iemand met misschien maar 2.

Kinderen zijn kinderen en als ze kunnen tellen hebben ze heel snel door wie er veel meer cadeautjes krijgt. Omdat kinderen geen idee hebben wat de waarde van spullen is. (ja ja, dit moeten ze leren maar toch..) hebben wij de afspraak dat de ouders van de kinderen max 3 cadeautjes voor de kinderen kopen en meer niet. Wij komen dus 3 cadeautjes voor Luka en 3 voor Jonah. Voor de andere kinderen kopen wij niets en ook niet voor de volwassenen. (oke, ik koop ieder jaar toch nog stiekem voor iedereen een chocoladeletter of wat anders lekkers)  Opa en oma kopen ook altijd voor alle kleinkinderen nog een aantal cadeautjes maar letten er ook op dat iedereen ongeveer even veel krijgt.

Waarde van de cadeautjes

Hoewel kinderen niet zo bezig zijn met de waarde van cadeautjes zijn ze natuurlijk ook niet gek. Het is dus goed om met elkaar te bespreken wat jullie doen met de cadeautjes. Welke bedragen speek je ongeveer af? Zo voorkom je dat de een misschien een playstation, fiets en allemaal van dat soort grote cadeautjes krijgt en de ander het alleen moet doen met een pakje stiften. Het is allemaal niet goed en niet fout maar je wil je kinderen toch een leuke avond bezorgen en er hoeft er maar 1 te zijn die bezig is met de waarde van cadeautjes en het kind met het pakje stiften heeft het gevoel niet lief genoeg geweest te zijn ofzo.

Wij hebben altijd 1 “groter” cadeau en verder allemaal kleinere dingetjes.

Maak duidelijke afspraken wie wat koopt

Zoals ik hierboven al scheef kopen alleen de ouders van het kind en opa en oma cadeautjes. Ik hoef dus niet nog eens Sint te spelen voor mijn neefjes en nichtjes en mijn broertje zonder kinderen die het wel leuk vind om erbij te zijn jagen we niet op kosten.

Spreek een duidelijke locatie en tijd af

Spreekt voor zich toch?

Maak afspraken over hapjes en drankjes 

Wij vinden het niet nodig dat alleen de gastheer of gastvrouw moet zorgen voor hapjes en drankjes, we nemen dus allemaal wat mee. Om dit in goede banen te laten verlopen regelt mijn moeder dit. (zij is ook altijd de gastvrouw) Zij laat ons weten wat wij mee kunnen nemen om te voorkomen dat we straks met 10 pakken chocolademelk zitten. Soms is het ook wel eens zo dat we gewoon een x bedrag afspreken en daar haalt de gastvrouw dan wat lekkere dingen van in huis.

Wel of geen cadeautjes voor de volwassenen? 

We hebben wel eens loodjes getrokken met elkaar, erg leuk alleen we vinden het ook allemaal best veel gedoe. Je moet al zoveel in deze dagen dus hebben wij besloten dat Sinterklaas bij ons echt een kinderfeest is. Voor de volwassenen doen we dus geen cadeautjes. Het is wel handig om dit met elkaar te bespreken want als Pietje ervan uit gaat dat Magreetje wel cadeautjes koopt en Magreetje vind dit onzin kan dit voor teleurstelling zorgen. Besluit je toch uit jezelf om iedereen te verassen met een kleinigheidje, verwacht dan niet wat terug.

Wel of geen Sint en Piet bezoek? 

Wij hebben hier nog wel eens discussie over gehad. Toen mijn neefjes kleiner waren hebben we ervoor gekozen Sint en Piet niet langs te laten komen omdat zij dit te spannend vonden. Inmiddels zijn ze wat groter en laten we gezellig 2 zingende pieten langs komen die een dansje doen met de kinderen, wat cadeautjes uitdelen en liedjes zingen helemaal leuk! Ieder jaar dezelfde pieten dus we groeien een beetje met ze op.

Waar verzamel je de cadeautjes en hoe komen deze op de juiste plek? 

Tsja, je wil natuurlijk niet dat de kinderen de cadeautjes iets te vroeg vinden? Wij leggen altijd een zak cadeautjes in de auto van mijn vader. Deze staat dan open en de pieten kunnen mooi de zakken eruit halen. Wat we ook wel eens gedaan hebben is de cadeautjes boven verstoppen en juist wel op verschillende plekken. We hadden er toen een spannend verhaal van gemaakt en door het hele huis was een spoort van pepernoten. De kinderen vonden dit geweldig! Het maakt niet uit hoe je het doet als je maar weet waar de cadeautjes liggen en je het met elkaar duidelijk hebt hoe je het wil aanpakken. Smoezen over de hoofden van kinderen moet je niet willen want die kleintjes hebben stiekem hele grote oren!

 

Uiteindelijk is zo een Sinterklaas avond natuurlijk gewoon een feest voor de kinderen en draait het even helemaal niet om de volwassenen. Om het zo leuk mogelijk te maken voor hen hebben wij (meestal de vrouwen) altijd even contact met elkaar om gewoon het een en ander met elkaar door te nemen zodat er geen ongemakkelijke situaties ontstaan op deze avond. Een goede voorbereiding is het halve werk. Geniet en maak heel veel plezier. Hoe gekker je het pietendansje mee doet, hoe leuker de kinderen het vinden! Heel veel plezier! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: