Feestdagen Mama vertelt Sinterklaas Tip's van mama

Mama’s Tips | Hoe blijven de feestdagen leuk voor jou als ouder

We zijn inmiddels halverwege de sinterklaasfeestelijkheden en ik begin aan Luka echt te merken dat het allemaal een beetje teveel begint te worden. Hoewel we alles nog zo van te voren geplant hadden ontkom je toch niet aan een overdosis prikkels. Dit betekend dat ons mannetje van 2,5 slechter slaapt, moe is en hierdoor een kort lontje heeft. Hij is brutaler dan normaal, sneller boos en huilerig. Ik kan het hem allemaal niet kwalijk nemen maar het maakt wel dat ik soms denk pfffff….. de echte feestmaand is nog niet begonnen en ik kan nu al niet meer wachten tot het normale leven er weer is. Vandaag delen wij wat tips om de feestdagen ook voor ons als ouders leuk te houden.

 

Neem voldoende rust

Je kinderen zijn moe en overprikkeld. Ze slapen minder goed en vragen echt wat meer aandacht. Heel belangrijk dus voor jou als ouder om ook voldoende rust te pakken. Plan je dagen iets minder vol dan normaal, ga vroeg naar bed, doe eens gek en lig er gewoon eens een uurtje eerder in dan normaal het zal je goed doen! Als je uitgerust bent kan je veel meer hebben, mopper je minder en is de wereld echt een stukje leuker. Gevolg, je geniet ook meer van de momenten.

 Laat je verwachtingen los

Verwachtingen zijn killing. Je plant van alles, hebt geweldige ideeën bij hoe je alle feestelijkheden wil laten verlopen maar helaas valt niet alles te plannen. Helemaal de gemoedstoestand van je kinderen niet. Als zij dus anders reageren op een cadeautje dan gehoopt, geen trek hebben in het kerst diner, of gillend aan je been hangen wanneer Piet binnenkomt op pakjes avond snap ik dat je even baalt. Maar laat het los. Laat je verwachtingen los. Het maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Ga mee in de flow en laat het allemaal maar lekker gebeuren.  Door je verwachtingen los te laten kan je meer genieten omdat het dan niet uit maakt hoe iets loopt. Goed is ook goed genoeg.

Plan dagen thuis

Waarschijnlijk ben je deze dagen veel op pad, alleen of met het gezin. Je bent veel onder de mensen en dat is gezellig. Maar plan ook echt even tussen alle drukte door wat dagen thuis. Thuis zijn is fijn in drukke periodes als deze. Iedereen kan dan lekker even zijn eigen gang gaan en doen waar hij zin in heeft. Maak er een pyjamadagje van en het is feest! Voor de kinderen is het ook heerlijk om even rustig te kunnen spelen met hun nieuwe speelgoed en jij, jij kan even op de bank ploffen met een lekker kopje koffie of thee.

Plannen met kalender

Maak een planning. Schrijf deze op en hang deze planning eventueel op een plek waar je vaak komt. Plan ook gewoon ALLES. Lekker overzichtelijk ken iedereen weet waar hij aan toe is. Plan zelfs de meest kleine (in jou ogen) onbenulligheden. Plan wanneer kinderen hun schoen mogen zetten, plan de feestjes, plan wanneer de kerstboom komt, plan gewoon alles. Zo zie je wanneer het druk is en het misschien verstandig is om iets te skippen of om zo een dagje thuis er tussen te proppen en zo hou je overzicht. Het voorkomt ook een boel irritaties. Je partner, je kinderen niemand zal 100x dezelfde vraag stellen over wanneer is iets want hey, iedereen kan het lezen.

Meal preppen

Tussen alle drukte door kan het nog een hele opgaven zijn om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Maar tegenwoordig is meal preppen natuurlijk helemaal hip! Dus maak gebruik van deze rage. Op internet zijn zoveel lekkere gezonde recepten te vinden van maaltijden die je op zondag bijvoorbeeld al lekker klaar kan maken, in de koelkast kan bewaren en of goed in te vriezen zijn. Zo kan je al heerlijk voor de hele week koken en hoef je je daar niet meer druk om te maken. Krijgt iedereen toch nog zijn vitamines binnen.

Het huishouden op een laag pitje

Natuurlijk zijn er huishoudelijke taken die je gewoon moet uitvoeren. De was moet gedaan worden, je toilet wil je schoon hebben en dat soort zaken maar doe alleen het hoog nodige. Verlang even niet van jezelf dat je je keukenkastjes leeg trekt en alles gaat soppen. Die grote klussen kan je best even een keertje overslaan en straks na alle drukte weer oppakken. Gun jezelf hierin wat ruimte.

Laat het allemaal maar gebeuren

Ik denk dat dit voor ons moeders misschien wel het moeilijkste is dat er bestaat. Alles gewoon maar laten gebeuren. Ja, je kind snoept meer dan je zou willen, de pepernoten vliegen je om de oren en je wil ook niet altijd nee zeggen. Je kinderen zijn wat oververmoeid en je vind die middagslaapjes nog zo belangrijk maar hij pakt ze nu even niet. Weet je, het is niet erg. We hebben hier allemaal last van. Als ik in de winkelstraten loop zie ik het bij al mijn mede-ouders. Ik zie dat ze worstelen met alle spanningen van hun kinderen, dat ze eigenlijk het leven zo normaal mogelijk willen laten doorlopen maar met op iedere hoek van de straat een Piet dit lastig is. Daarom de gouden tip. Laat het maar gebeuren. Het is even pittig, voor iedereen maar in januari is alles weer normaal. Dan gaan we allemaal kei-hard afkicken van alle suikers en mogen we aan de bak om onze kinderen weer terug te krijgen in de normale structuur. Door je er nu vooral niet teveel over op te winden, het is er tenslotte toch al kan je zelf makkelijke mee gaan in de flow en genieten. Die ene pepernoot minder die je weigert bij de kassa van de supermarkt maat echt geen verschil.

 

Fijne feestdagen! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Comment

  • Reply Kim

    Mooie tips. Mijn zoontje is nog wat jong (21 maanden), maar die is sinds vorige week zo ongelooflijk druk! Stuitert alle kanten op. Krijgt dus genoeg mee van alle drukte. Wij proberen daarom het Sinterklaas gebeuren zo rustig mogelijk te houden. Daarna met Kerst wordt het druk genoeg, en in het nieuwe jaar (of misschien zelfs wel eerder) ook nog een kleine baby er bij.

    november 30, 2017 at 6:23 am
  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: