Feestdagen Kerst

Sinterklaas naar huis, houd de kerstman nog lekker even buiten de deur!

Hebben jou kinderen ook zo een enorme last van alle drukte? Gebruik de aankomende weken dan even voor een pauze! Het is natuurlijk verschrikkelijk verleidelijk om nu de sint het land verlaten het direct alweer de kerstboom in huis neer te zetten. Als je inschat dat je kleine er geen last van zal hebben zeggen wij doen! Maar als jou kind snel overprikkeld is kunnen wij maar 1 ding adviseren, wacht even. 

Sinterklaas is voor kinderen over het algemeen een drukke en spannende periode. Zelfs kinderen die niet meer in het Sinterklaas verhaal geloven kunnen deze periode als zwaar ervaren. Want “het geheim” bewaren voor een jonger broertje of zusje is natuurlijk ook best een opgaven. Of wat dacht je van die twee-strijd? Kinderen die niet meer geloven kunnen het nu Sinterklaas weer in het land was het niet meer geloven misschien ineens wel heel erg jammer vinden. Ineens blijkt dat het stiekem toch altijd wel leuk was. Ook zie je vaak dat ouders direct stoppen met de cadeautjes en dat is dan even wennen! Van jaren achter elkaar cadeautjes van die goede sint naar helemaal niks meer.

Zie  de komende weken dus als een mooie rust pauze voor jullie en de kinderen. Waarom? Omdat van feest naar feest naar feest voor iedereen gewoon simpel weg te veel is.

Wij volwassenen zien nog dat de dagen tussen Sinterklaas en kerst in “normaal” zijn. Geen feest. Maar voor kinderen is dit een stuk moeilijker te overzien. Voor hen is die gekke kerstboom met toeters en bellen iets nieuws, iets anders en dit kost energie. Voor hen is dit gewoon feest. Een feest dat iets langer duurt dan gebruikelijk. Stel je eens voor hoe het voor jezelf zou zijn als je dag in dag uit het gevoel hebt op een feestje te staan. Dat is vermoeiend! Al die indrukken die je krijgt, al die verwachtingen. Je slaapt minder goed en daardoor is de wereld vaak nog een beetje ingewikkelder, je bent moe en alles gaat te snel.

Een kerstboom in huis, een dorp vol muziekjes en lichtjes in huis is verschrikkelijk gezellig maar zit ook vol prikkels! Lampjes, muziekjes, bewegende dingetjes. Allemaal zo enorm leuk! Maar heb geen haast, voorlopig is het nog geen kerst en die kerstsfeer kan je ook op andere manier in huis halen.

Kerst in huis

Haal kerstboekjes

Misschien heb je ze wel al in huis? Boekjes met het kerst verhaal. In plaats van voorlezen uit de standaard boekjes voor het slapen gaan kan je misschien wel al leuke boekjes rond om het thema kerst erbij pakken. Zo bereid je je kind direct ook voor op wat er komen gaat.

Kerstkransjes zijn al overal te koop!

Naast de pepernoten liggen al weken de kerstkransjes. Heerlijk! In plaats van een standaard speculaasje bij de thee kan je de kinderen na schooltijd nu lekker trakteren op een kerstkransje

Kleine versiering

Een mooie kerstkrans, Een enkel kersthuisje of kerstmannetje tussen je accessoires in huis kan al heel erg gezellig zijn. Heb je niet direct die grote boom in huis maar toch al een beetje kerst.

Muziek

Voor sommige kinderen en volwassenen kan muziek echt een druktemaker zijn. In sommige huishoudens is het verstandig om vooral niet de hele dag de radio aan te hebben maar kunnen jullie dit met elkaar aan zet dan gezellig sky radio aan! De normale muziek wisselen zij heel gezellig af met de bekende traditionele kerstliedjes!

Een Advendskalender

Dit kan wel wat spanning met zich mee brengen als je er eentje zelf maakt of koopt met iedere dag een andere cadeautje. Maar je hebt ook hele voorspelbare. Met iedere dag hetzelfde cadeautje/lekkernijtje. Dit betekend dat je wel heel rustig kan aftellen tot de kerst maar iedereen weet waar hij aan toe is.

Kerst in de keuken

Je kan natuurlijk wel al lekker los gaan op het oefenen van je kerstgerechten! Neem lekker de tijd in de keuken en experimenteer. Zo heb je 2 vliegen in 1 klap. Je hebt weer eens wat anders op tafel staan dan aardappelen, groente en een stuk vlees (partner blij, kinderen blij, iedereen blij) en jij hebt straks met kerst het perfecte Diner op tafel staan!

Creëer een hoekje

Toch iets meer dan een kerstman of sneeuwpop in huis? Creëer een leuk hoekje. Je kent het wel de thema tafel van vroeger! Haal hem in huis! Heel leuk voor de kinderen. Vul de thema tafel niet alleen maar met spullen waar iedereen vooral vanaf moet blijven maar vul hem ook met leuke doe dingetjes. Morgen gaan wij wat meer in op dit idee, dus lijkt het je wat? Lees morgen dan vooral de blog even!

Iedere dag een beetje meer

Wil je nou wel heeeeel graag de kerst in huis brengen. Bouw het dan gewoon een beetje op zodat iedereen er aan kan wennen. Dit betekend dus dat je niet in één keer het hele huis vol lampjes en belletje hebt hangen maar iedere dag komt er iets bij of iedere week. Het hoeft niet altijd veel en groots te zijn. Maak gebruik van een kalender waarop je alles plant. Net als met het Sinterklaasfeest is voorspelbaarheid ook in het geval van kerst prettig voor kinderen. Maak bewuste keuzes in wat je wel en niet doet en plan vooral ook nog rustige momentjes thuis.

 

 

 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Comment

 • Reply Kim

  Mooie tips! Normaal ben ik iemand die gelijk de dag na Sinterklaas de kerstboom in de kamer zet, maar nu wacht ik.
  Sinterklaas was druk, en ook al snapt ie t niet allemaal, de prikkels zijn overal. Dit is ook nog eens een gekke week, waarin m’n verlof is ingegaan en waar hij ook nog uit logeren gaat. Op de opvang heeft hij nog cadeautjes gekregen.
  We doen lekker rustig aan en dan zien we het wel wanneer die kerstboom naar beneden komt.

  december 6, 2017 at 11:12 am
 • Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: