Feestdagen Sinterklaas

Wat gekke feitjes over Sinterklaas

Sinterklaas is toch wel een bijzonder persoon he. Niemand weet precies hoe oud hij al is, hij rijd met zijn paard zo over alle daken in Nederland zonder ook maar 1x te vallen en heeft een onbekend aantal pieten om zich heen die hem helpen met het rond brengen van cadeautjes, het strooien van pepernoten en het ordenen van alle verlanglijstjes. Sinterklaas, een man met een lange baard die op meerdere plekken tegelijk kan zijn en niemand, helemaal niemand vind die vreemd. Het is gewoon zo. Sinterklaas is Sinterklaas en die kan dat. Wij delen vandaag wat gekke feitjes over Sinterklaas, gewoon omdat het kan.

Geen haven

Wat wij opmerkelijk vinden is dat Sinterklaas met de stoomboot naar Nederland komt. Een grote boot waar alle pakjes voor alle kinderen in Nederland op vervoerd moeten worden. Sinterklaas woont in Madrid en start zijn reis dus in deze mooie stad. Maar wist je dat Madrid helemaal geen haven heeft??!!

Pepernoten

Ieder jaar roept het weer wat op bij ons winkelend volk. Is het hartje zomer liggen er ineens al pepernoten in de schappen! Onder de winkeliers leeft het ook, want wie zal dit jaar de eerste zijn? Was het vorig jaar augustus toen we de eerste pepernoten in de winkel konden bewonderen, zitten we dit jaar alweer in Juli! Nog even en de pepernoten zijn gewoon hele jaar verkrijgbaar.

De sint viering

Ook onze buren in België vieren het Sinterklaasfeest. Maar omdat Sinterklaas toch niet op alle plekken tegelijk kan zijn vieren zij pakjesavond (de verjaardag van Sinterklaas) op 6 december. Er zijn ook plekken waar meen geen sinterklaas schijnt te vieren.  Grou (in friesland) zou zo een plaatsje zijn.

Intocht

De landelijke intocht kan je altijd heel gemakkelijk plannen. Deze vind namelijk altijd plaats op de zaterdag na Sint Maarten (11 november) je kan dus nu al in de agenda zetten wanneer je volgend jaar vrij moet houden!

Het paard van Sinterklaas

Wie weet nou eigenlijk echt hoe het paar van Sinterklaas heet? Wij gaan het je nu vertellen! Sinds 1990 heet hij Amerigo, geen idee waarom. Sinterklaas vond het een leuke naam denk ik. Leuker dan de vorige naam blijkbaar want in 1986 was de naam van het paard Jasper. Ook leuk toch? Oh en in België noemt men het paard van Sinterklaas Slechtweervandaag. Geef ons dan toch maar Jasper.

Vertek

We halen hem binnen als een echte held. Met groot feest, muziek, toeters en bellen maar als Sinterklaas ons land verlaat kijkt bijna niemand ernaar om. Beste vreemd is dat eigenlijk he? Gelukkig zijn er een aantal plaatsen in Nederland (Monnickendam, Wijk bij Duurstede en Hoek van Holland)  waar men wel heel goed weet hoe je omgaat met gasten en er dus ook een officiële uittocht van Sinterklaas is.  Dag sinterklaaasje daahaaaag dahaaag…….. !

Voor de meeste Nederlandse kinderen vertrekt Sinterklaas op 6 december ongemerkt, behalve in enkele plaatsen zoals Monnickendam, Wijk bij Duurstede en Hoek van Holland. Daar wordt sinds enkele jaren ook een officiële uittocht van Sinterklaas gehouden.

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: