doormamagetest

Zwangerschaps cursus Mindful zwanger

Toen ik in verwachting was van Jonah wist ik niet zo goed wat ik wilde. De hele zwangerschap verliep anders en vloog een beetje aan mij voorbij. Daarom besloot ik op het laatste moment toch nog een zwangerschapscursus te gaan doen. Yoga had ik bij Luka gedaan, hier had ik niet weer zin in. Omdat er toch een aantal punten waren die tijdens de eerste keer bevallen niet helemaal zijn verlopen zoals ik wilde ging ik opzoek naar een cursus die misschien kon helpen om te gaan met deze punten. Dit bracht mij bij de cursus Mindful zwanger. 

Mindful zwanger, de naam zegt het eigenlijk al een beetje. Het is een soort mindfulness. Ik ben daar erg van en hoopte dat deze cursus speciaal voor de zwangere vrouw net zo interessant zou zijn als een reguliere mindfulness training.

Tijdens de bevalling van Luka zijn er een aantal dingen anders gelopen dan ik hoopte, hierdoor was ik teleurgesteld in mijn lijf. De focus lag voor mij dus zo op dat het deze keer anders moest gaan. Zo wilde ik absoluut niet meer ingeleid worden. Dit heb ik als zeer onprettig ervaren. Tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige heb ik dit al aangegeven. Liever flink overtijd zijn dan een inleiding. Ik wilde geen pijnbestrijding, ik wilde niet liggen in een bed maar kunnen bewegen.

Ik droomde van een bevalling die thuis zou starten in een veilige fijne omgeving. Het liefste zou ik thuis bevallen maar hier voelde manlief helemaal niets voor, dus in goed overleg besloten we wel voor een ziekenhuis bevalling te kiezen.

Met dit spokend door mijn hoofd en uiteraard nog meer dingen begon ik aan de cursus.

Een cursus waarbij het gaat om jezelf. Er worden geen verhalen uitgewisseld met elkaar. Het gaat namelijk om het hier en nu. De eerste bijeenkomst vond ik dit wennen. Ik vind het fijn om mensen te leren kennen en hun verhaal te horen maar het was ook goed want hierdoor lag de focus echt bij mij.

Wat ik al snel leerde was de zin “het is goed, het mag er zijn.

Tijdens de cursus hebben we veel oefeningen gedaan. Oefeningen die je kunnen helpen bij het omgaan met pijn en tijdens 1 van de laatste bijeenkomsten deden we de oefeningen nog een keer maar dan met ijsklontjes. IJsklontje op je pols zijn vervelend en door dit vervelende gevoel te ervaren kon je er achter komen welke manier er bij jou past om met de pijn om te gaan.

Ik merkte dat het mij hielp om te accepteren. Om in mijn hoofd die woorden te herhalen. Her is goed, het mag er zijn.  Wat voor mij ook werkte was een fijne plek opzoeken in gedachten. Een plek waar ik mij veilig voelde een plek  van mezelf.

De laatste cursusdag was op mijn uitgerekende datum. Lachend zij ik nog de week ervoor dat ik niet zou komen want ik zou bevallen op die dag. Die kans is natuurlijk erg klein maar in mijn geval gebeurde het!

Rond 12:00 ging ik nog naar de verloskundige en hadden we een gesprek over de bevalling, het overtijd lopen en wat mijn wensen waren. Het voelde goed. Ik voelde mij rustig en ik gaf aan dat ik nog wel even door kon. Dit keer zou ik het aan de kleine man in mijn buik overlaten. Als hij er aan toe was zou hij komen. Ik ging weg en had totaal niet het idee dat er wat ging gebeuren. Ik voelde mij heel opgelucht want het voelde echt zo! om 15:00 ben ik mijn man gaan bellen dat hij thuis moest komen want blijkbaar voelde de kleine man in mijn buik ook die rust en vond hij dit toch het moment te komen.

Tijdens de bevalling lukte het toe te passen wat ik geleerd had! Acceptatie! De pijn van de weeën kon ik met gemak opvangen omdat ik wist dat mijn lichaam dit nodig had om een mooi wonder op de wereld te zetten. Het lukte om in die bubbel waar vrouwen het wel eens over hebben te komen en naar een fijne plek te gaan. De bevalling liep zoals gewenst! Sterker nog, al mijn wensen zijn in vervulling gegaan!

Deze cursus was voor mij dus perfect! Het feit dat ik niet bezig hoefde te zijn met het proces van een ander maar alleen met die van mij bezig was maakte dat ik er echt wat van opgestoken heb. De trainer was een prettige rustige jonge vrouw die bijzonder goed was in haar vak. Het enige stukje wat ik achteraf misschien jammer vind is dat ik 8 weken lang met vrouwen een cursus heb gedaan en geen idee heb of ze bevallen zijn, hoe dit gegaan is, wat zij gekregen hebben enz. Dus als je dat zoekt, contacten (uiteraard kunnen die er wel uit voortkomen maar daar moet je echt zelf initiatief in nemen) dan kan je beter een andere cursus uitzoeken. Maar als je wil leren omgaan met de pijn, onzekerheden en alles wat er bij een zwangerschap en bevalling komt kijken. Dan is deze cursus zeker een aanrader!

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: