doormamagetest Feestdagen Kerst

Onze kersttradities

Tradities, ze zijn lekker kneuterig en misschien wel het toppunt van burgerlijkheid maar ik hou ervan! Daarom hebben wij er ook een aantal. Sommige meegekregen vanuit huis, andere zijn geboren in de afgelopen jaren. Inmiddels wonen we in een heerlijke truttige nieuwbouwwijk, hebben we 2 kinderen en nog net geen hond dus hey! Die kneuterige tradities, ik ga er vandaag gewoon eerlijk voor uit komen! 

Muziek 

Vroeger tijdens het optuigen van de kerstboom stond bij ons in huis altijd de muziek aan. Uit volle borst zongen we dan mee. Het liedje dat het meeste gedraaid werd en misschien wel het meest foute nummer ooit is Kerstmis in de Jordaan. Ik gok zomaar dat niemand hem kent maar wij kennen hem wel! Ieder jaar komt dit liedje tijdens het kerstdiner weer terug. Lachen we er met zijn alle om en stiekem vinden we het allemaal heel fijn als we dit liedje weer horen. Het hoort er toch echt bij. Bij het optuigen van onze boom draai ik hem niet meer. Maar eerlijk is eerlijk zonder Kerstmis in de Jordaan is kerst voor mij niet compleet.

10 december

Bas en ik hadden onze eerste date op 10 december. Ik was enorm laat en dus nog helemaal niet klaar voor onze date toen hij al voor mijn deur stond. Uiteraard roep ik altijd heel hard dat hij te vroeg was maar het eerlijke verhaal is dat ik die dag gewoon te druk was met het optuigen van de kerstboom. Sinds die eerste date tuigen wij ieder jaar de kerstboom op 10 december op. Het maakt niet uit welke dag dit is, het hoort gewoon bij ons. Een nieuwe traditie dus.

Kerstavond

Kerstavond, de avond waarop ik mijn schoonfamilie heb ontmoet! Kerstavond zit voor ons vol met tradities. We brengen deze altijd door bij mijn schoonouders thuis met het hele gezin. Er worden al weken van te voren loodjes getrokken en schoonmoeders is al sinds de zomer druk met de kerst cadeautjes. Dit betekend dus dat als we aankomen we ieder jaar een gigantische boom met enorm veel cadeautjes eronder aantreffen. Super leuk natuurlijk! Met ze allen pakken we de cadeautjes om beurten uit en lachen we om het feit dat er weeeeeer onderbroeken voor de kinderen onder liggen (ook dit is een traditie maar dat is een lang verhaal). Na het uitpakken is het tijd om de tafel te dekken en gaan we heerlijk gourmetten met elkaar. Mijn schoonvader stelde dit jaar eens voor het anders te doen maar nee!!! Het gourmetten bij de schoonfamilie mag gewoon niet anders zijn. Er is altijd veel te veel (waarschijnlijk herkent iedereen dit) en na een tijdje zitten we allemaal prop vol en probeert mijn schoonmoeder nog van alles te slijten aan iedereen. Ieder jaar nemen we ons voor om savonds gezellig spelletjes te gaan spelen maar ieder jaar hangen we heerlijk aan tafel met een glaasje wijn en kletsen we erop los. Kort om een avond vol tradities.

De kerstversiering

Bij mijn ouders hangt een sneeuwpop die de kamer door vliegt en zingt. Alle kinderen waren bang voor hem en allemaal zijn ze hier overheen gekomen. De sneeuwpop hoort erbij en de kerstversiering in het huis van mijn ouders is niet compleet zonder deze vriendelijke vriend. Dit jaar is het Luka die hem wat spannend vind. Jonah is denk ik nog te jong om het eng te vinden. Maar mijn moeder heeft het anders aangepakt en de sneeuwpop er al eerder bij gepakt dan andere jaren. Dat betekend dat Luka er even aan heeft kunnen wennen en ook hij hem steeds leuker begint te vinden.

Bij ons thuis is het een traditie dat de kinderen ieder jaar een eigen kerstbal mogen uitzoeken. Eerlijk is eerlijk dit jaar zijn we hier nog niet aan toegekomen maar deze week duik ik nog wel even met de kinderen een leuk tuincentrum in voor een kerstshow en gaan we een kerstbal scoren! Bas en ik zoeken een kerstbal uit die symbool staat voor het afgelopen jaar. Dit jaar is het een huisje geworden. We zijn vorig jaar december/januari verhuisd en nu na een jaar kunnen we eindelijk zeggen dat het einde qua verbouwingen in zicht is en we ons echt thuis beginnen te voelen in dit fijne huis. Het afgelopen jaar stond voor ons dus in het teken van ons nieuwe plekje vinden en dat is gelukt!

1 kerstdag voor elkaar

Kerst is reuze gezellig maar ik vind het ook altijd erg druk. Helemaal nu wij kinderen hebben merk ik dat ik het gewoon te veel vind om van kerstavond t/m 2e kerstdag op pad te zijn. Weinig slaap voor iedereen betekend aan het einde van de 2e kerstdag weinig gezelligheid om dan nog maar over de dag na kerst te zwijgen. Omdat we het gezellig willen houden hebben wij een aantal jaar geleden besloten om gewoon standaard 1 van de dagen rustig met elkaar thuis door te brengen als gezinnetje. Lekkere makkelijke kleren aan, foute kerstfilms kijken en uiteraard de kerst all you need is love! De kinderen eten even een dagje weer normaal en wij zorgen voor lekkere hapjes voor als de kinderen in bed liggen. Ik vind het ideaal. Een leuk feitje is trouwens dat ik 2 jaar geleden er op 1e kerstdag achter kwam dat ik zwanger was van Jonah, En ik maar denken dat ik iets verkeerds gegeten had tijdens het gourmetten hihi.

Rondje kerstlampjes

Wij wonen vlak bij Den ilp. Een dorpje wat je normaal gesproken weinig zou zeggen. Maar rond de kerst veranderd dit dorpje altijd in een sprookjes achtig geheel. De mensen versieren hun huizen met prachtige lampjes en het is een feestje om hier doorheen te rijden en alle versieringen te bekijken! Dit doen we dan ook ieder jaar. Ja, inmiddels weet ik weel hoe wat waar maar het blijft gewoon leuk! Echt een aanrader!

 

Ik gok dat ik onze kersttradities een beetje op een rijtje heb. Uiteraard ben ik ook heel benieuwd of jullie tradities hebben en zo ja welke? Laat je het achter in een reactie?

 

 

 

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

1 Comment

  • Reply Priscilla

    Mijn mam en ik doen elk jaar met de kerstboom optuigen All i want for christmas is youuuu aan en zingen we hard mee! Nu doe ik t ook thuis met mn eigen kindjes 😊

    december 19, 2017 at 5:43 pm
  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: