doormamagetest

Het Carnaval seizoen is geopend!

Ik ben getrouwd met een Brabander! Dat betekend dat we er niet onder uit kunnen. Carnaval! Ieder jaar plannen wij met carnaval dus altijd een weekendje bij mijn schoonouders. Ideaal, zij passen op de kinderen, ja ik bekijk wel de optocht met ze en daarna gaan Bas en ik nog even gezellig de kroegen in met vrienden. Vaak komen er ook vrienden met ons mee van boven de rivieren wat inmiddels heeft het carnaval-virus ook hen bereikt.

Ik vind het heerlijk. Je verkleden, hoe gekker hoe beter en die Brabantse gezelligheid. 

Maar waar komt Carnaval nou eigenlijk vandaan?

Carnaval komt van het Latijnse woord ‘carne vale’ wat “vaarwel aan het vlees” betekend.

Eigenlijk is het gewoon een vreetfestijn. Het was namelijk de laatste mogelijkheid om nog even alles te buiten te gaan voor de 40 dagen vasten waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Op vette dinsdag ( de dinsdag voor het vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. Het vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het nieuwe testament in de woestijn vastte en tevens ook tot bezinning op de christelijke kernwaarden.

Vastenavond betekend de dinsdag tijdens het carnavalsfeest. De allerlaatste minuutjes van het feest. Klokslag 0.00 is het carnaval afgelopen waarbij ieder eigen staf of dorp die op eigen wijze afrond.

Officieel duurt Carnaval van zondag tot en met dinsdag maar in de huidige praktijk begint Carnaval vaak al eerder. Soms zelfs al op donderdag. Echter is er sprake van een Carnavalsseizoen, dat op 11 November (de elfde van de elfde) om 11:11 uur begint. In Nederland wordt deze start van het seizoen in iedere Carnaval vierende stad of dorp met een zekere ceremonie gevierd. Het getal 11 is van oudsher het getal van de dwazen en narren.

Ook al wordt de vastenperiode lang niet meer zo streng gevierd als vroeger, het Carnavalsfeest blijft het feest waarbij mensen zich vermommen door vreemde kledij aan te trekken, en zo onherkenbaar een alibi hebben om zich in allerlei vormen te buiten te gaan.

Ons carnaval

En dat te buiten gaan kan je natuurlijk zo letterlijk nemen als je wil. Voor ons begint Carnaval vaak op de zaterdag ochtend en is op zondag middag alweer klaar. Simpel weg omdat we ook gewoon onze verantwoordelijkheden hebben. Ieder jaar is eigenlijk een beetje het zelfde dus ook bij dit feest horen voor ons tradities. We rijden naar mijn schoonouders, eten daar worstenbroodjes, kleden ons om en  gaan naar de stad. De optocht bekijk ik wel, Bas niet die hangt al in de kroeg met vrienden. De kinderen zijn er dan ook met opa en oma en ik vind het leuk om hun blije gezichtjes te zien. Daarna gaan zij met opa en oma mee naar huis en sluit ik aan bij Bas. Vaak raken we elkaar in de eerste kroeg al kwijt en komen we elkaar ergens tegen de avond altijd alweer tegen zodat we samen wat kunnen eten. Na het eten gaan we nog even door maar ieder jaar is het ons niet gelukt er nachtwerk van te maken. Stelletje slappelingen zijn we. We slapen heerlijk uit bij schoonouders, ontbijten en duiken in de jacuzzie even bijkomen en napraten met ze allen om daarna weer ons outfit aan te trekken en hup weer de feestelijkheden in te duiken!  Ik kijk er nu alweer naar uit. Het Carnavalsseizoen is geopend! We kunnen weer gaan bedenken hoe we dit jaar verkleed op pad gaan! We hebben er zin in! Alaaaaaaaaf!!!

 

Vier jij ook carnaval? Zo ja, waar en wat zijn jullie tradities? Hoe ga jij dit jaar verkleed? Ik ben erg nieuwsgierig!

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook wel leuk

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: